Sjukdomar ökar, övervikt ökar, hjärtinfarkter ökar. Hur kan man stoppa ökningen, eller till och med minska den? Kanske finns lösningen i något så enkelt som att ändra sina kostvanor, vem vet?
Som de flesta känner till, finns det en lågkolhydratsdiet, den innebär att hålla kolhydraterna låga, proteinintaget högt och fettet relativt högt. Utgå från att kolhydraterna ej bör överskrida 10-20% av ditt totala energibehov, varje dag. Energin du har strypt från kolhydraterna skall ersättas av mera fett, och protein. Man blir inte fet av fett hur många gånger ni än kommer läsa det på aftonbladet och andra tidningar.
Hur man tar reda på vad som innehåller kolhydrat och inte ät busenkelt. Tänk bara: socker och stärkelser. I vilka livsmedel finner vi det? Brödprodukter och pastaprodukter är den största kolhydratskällan som jag kan komma på. Frukter innehåller en hel del kolhydrat det med (ni kan se det som ett kalorisnålt godis, kort förklarat.)
Det är dessa produkter ni skall avstå från om ni väljer att följa en LCHF-diet. Maten ni istället skall välja är köttprodukter, feta fisksorter, ägg och mejerivaror.
Det går att leva ett fullt och friskt liv utan kolhydrater. Människokroppen har inget behov av kolhydraterna då kolhydrat är icke-essentiellt.
Kolhydratens uppgift är om inte annat att fylla på glykogenet i musklerna efter ett träningspass - för att öka återhämtningen. Men det är inget måste för att träningen skall fungera.
Att inte äta kolhydrater har en hel del andra positiva hälsoeffekter. Främst hos diabetiker (typ 2) där de skärt ner på kolhydrat, och ökat på fett - vilket har gett fina resultat på blodsockret, och främst vikten.
Andra hälsoeffekter som många verkar uppleva är att humöret och energin håller sig på en jämn nivå över hela dygnet. Kan det ha något med jämna blodsocker-nivåer att göra?
Somliga upplever att mättnadskänslan ökar och hungern minskar - det har med det höga fettintaget att göra.
Det enda negativa jag har hört är att det blir väldigt ensidigt och trist i längden då mycket livsmedel blir förbjudna som tidigare var vardagsmat.
Det finns mycket mer att skriva men det är lättare om ni ställer frågor om ni funderar på något.
Vill ni läsa mera om diverse studier utförda angående typ-2-diabetes och lågkolhydrat kan ni läsa dem här
I nästa del ska jag ta upp mina personliga erfarenheter av LCHF.
torsdag 11 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Några schyssta LCHF-recept skulle uppskattas, så att man har något att börja med. Som det är nu så bygger så gott som alla mina måltider på någon kolhydratrik faktor.
Naturligtvis! Jag väljer dock att vara lite lat, du får den här länken av mig, väldigt lätta och snabba recept på kolhydratsfattiga middagar eller mellanmål
http://www.lchfmat.com/
//Robin Hero
Skicka en kommentar